Vianočné sviatky nie že klopú na dvere, ale už pomaličky prekračujú prah. Najčastejší pohyb je pobehovanie po kuchyni a snaha upiecť nejakú tú dobrôtku, ktorú môžeme neskôr vyjedať. Ak ste si teraz len povzdychli s myšlienkou „nechcem predsa do seba pchať samé sacharidové vianočné bomby“, máme tu recept na niečo chutné aj pre vás s podtitulom „vyberte si menšie zlo“.

Chutnú a milú dobrotu som nazvala „Buď lepší cookies“.

Čo potrebujeme na prípravu?

50g celozrnnej múky (príp. aj obyčajnej hladkej)

350 ml vody

40g sójového nápoja

mletú škoricu na dochutenie

sušené ovocie

 

Ak budete používať celozrnnú múku, bude jej stačiť 50g. Ak však doma v tajných zásobách nenájdete takúto a rozhodnete sa pre klasickú bielu hladkú, použite jej cca 60g.

 

Múku vysypeme do vody a poriadne premiešame. Ak nám už nepláva na hladine, dáme túto zmes uvariť.

Kým sa zmes ešte nevarí, môžeme využiť čas a pripraviť si 40g sójového nápoja.

Keď nám zo zmesi vznikne kaša, ešte chvíľku ju povaríme a potom odstavíme. Ešte do teplej zmesi pridáme sójový nápoj a dôkladne premiešame.

Zmes necháme vychladnúť a medzi tým si môžeme pripraviť všetko to, čo do nej dáme. Ja som tento krát uprednostnila oriešky, sušené brusnice a dokonca aj čerstvý pomaranč. Čo do zmesi dáte záleží skutočne len na vás a na vašej chuti. Sušené ovocie či ovsené vločky sú ale vítané azda najviac. Ochutíme ešte mletou škoricou, ktorá zaručí okrem skvelej chute aj príjemnú vôňu počas pečenia. Ovocia, resp. ingrediencií, ktoré do zmesi pridávate by malo byť zhruba 350g.

Zmes s ovocím poriadne premiešame a môžeme pripraviť na pečenie. Aby sme sa vyhli akýmkoľvek olejom a podobným nesympatickým veciam, použijeme papier na pečenie. Naň robíme malé „koláčiky“ z cesta. Dajte si však záležať na tom, aby neboli príliš vysoké a súčasne aby boli dosť ďaleko od seba. Predídete tak ich vzájomnému spojeniu sa počas pečenia.

Pečieme na 160°C približne 40-50 minút.

Keď majú vaše „Buď lepší cookies“ príjemnú hnedú farbu, vyberte plech z rúry a nechajte vychladiť.

A keď sú už vychladnuté – smelo do ochutnania. Nezabúdajte však na to, že ste sa s cookies nejaký ten čas narobili, tak nie že ich budete mať zjedené za 10 minút. :-)

 

Dobrú chuť!

Autorka článku : Janka Danková