Ako zlepšiť svoje mentálne zdravie

Posledné mesiace neboli ľahké pre nikoho z nás a nemožno poprieť že naše zdravie a mentálna pohoda nabrali zlý smer. Dôležité je mať pravidelnú rutinu. Pomôže vám to premôcť negatívne myšlienky a prispieť k pozitívnemu nastaveniu mysle. Prinášame zopár obľúbených tipov, ako pomôcť svojmu mentálnemu zdraviu. Aj keď každá myseľ funguje odlišne, všetci sa môžeme cítiť lepšie a ovplyvniť tak aj svoje okolie.

DAJ SI PAUZU

V dnešnom svete internetu a sociálnych sietí, je veľmi zložité byť offline. Pre mnohých z nás, od momentu čo sa zobudíme až pokým nejdeme spať, je naša myseľ zavalená informáciami, obrázkami, príspevkami a nájsť si čas iba na seba je stále tažšie a ťažšie. Je preto veľmi dôležité, aby sme sa usilovali o túto pauzu iba pre seba, aby sme zlepšili naše duševné zdravie a pohodu. Môžeme tak urobiť krátkou prechádzkou do prírody, byť aktívny. Občas môžeme len tak sedieť na pohovke a počúvať dobrú hudbu alebo zaujímavý podcast. Uvidíte ako vám to pomôže dobiť baterky. Vždy počúvajte svoje telo a vyhradte si čas na zotavenie svojej mysle spôsobom, ktorý vám najviac vyhovuje.

NEPODCENUJTE SILU KVALITNÉHO SPÁNKU!

Naša kvalita spánku má priamy vplyv na našu náladu a taktiež aj vztah s inými ľudmi. Zlý spánok môže mať vplyv na to, ako riešime rôzne situácie, celkový výraz tváre či zhoršenie pamäte. Rôzne študie dokazujú že by sme mali spať 7 až 8 hodín v noci. To však pre niekoho nemusí byť tak jednoduché.

Untitled design-5jpg

BUĎTE AKTÍVNY

Je dokázané, že akékoľvek cvičenie,  zlepšuje fyzické aj duševné zdravie. Aj po cvičení s nízkou intenzitou, sa už človek cíti omnoho lepšie ako pred ňou. Netreba pritom tráviť  celé hodiny v posilňovni. Na výber máme vždy mnoho pohybových aktivít  pri ktorých netreba  prekonávať žiadne rekordy.

B3D04C5A-9DAC-42CA-81A5-F4D71E3E6490jpeg

ZVÝŠTE POZORNOSŤ A MEDITUJTE

Cvičenie pozornosti a meditácie je spojené s poklesom depresie, úzkosti, stresu a so zvýšením štastia, produktivity a duševne pohody. Už 10-15 minút denne vám pomôže mať pozitívnejší pohľad na život a zvýšiť sebavedomie. Tak ako fyzické cvičenie tak aj meditácia vyžaduje svoju prax. Ak ste v tejto oblasti nováčikom, tak existujú rôzne meditačné aplikácie so sprievodcom ako Headspace alebo Calm.

Untitled design-6jpg

BUĎTE VĎAČNÝ

Je ľahké byť negatívny a zamerať sa iba na to zlé. Niekedy sa stáva, že zabúdame na všetky dobré veci ktoré sa nám stali počas dňa a ktoré už považujeme za samozrejmosť. Ak si vezmete pár minút zo svojho dňa na premýšľanie o veciach, ktoré sa stali, za ktoré ste vďační, je to veľmi jednoduchý spôsob, ako si vytvoriť pozitívnejší a optimistickejší pohľad na život.

ROZPRÁVAJTE SA O SVOJOM MENTÁLNOM ZDRAVÍ

Či už je to dobré alebo zlé, rozprávanie o vašich pocitoch vám poskytuje skvelú príležitosť na zamyslenie sa a budovanie väčšieho sebauvedomenia a zároveň vyživuje vaše vzťahy. Rozprávanie o svojich emóciách nie je prejavom slabosti; namiesto toho je to krok k starostlivosti o vašu duševnú pohodu a k lepšiemu porozumeniu seba a svojich emócií.

JEDZTE ZDRAVO A PITE VEĽA VODY

"Sme to čo jeme", alebo čo do tela dáme tak sa aj cítime. Mozog je ako každý iný orgán v tele a preto vyžaduje pestrú vyváženú stravu aby zostal fit. Venovať sa zdravému stravovaniu je vynikajúci spôsob ako sa starať nielen o naše fyzické ale aj duševné zdravie. Nemusíte sa úplne vzdať svojich obľúbených sladkých pokušení, znamená to len, aby sme konzumovali niektoré vec v rozumnej miere, tak ako aj so všetkým ostatným.

ALKOHOL S MIEROU

Ísť na drink s priateľmi je skvelý spôsob, ako sa socializovať a zabaviť sa. Rovnako ako s jedlom, tak by sme mali mať pod kontrolou aj to, že konzumujete alkohol rozumne a s mierou. Pitie alkoholu sa môže zdať krátkodobo ako spôsob, ako uniknúť od každodenného stresu, z dlhodobého hľadiska to môže mať negatívny vplyv na váše metálne zdravie a taktiež aj na vaše telo.