Prečo zadok nerastie, aj keď pravidelne cvičím?

Zadná časť našeho tela, teda zadok, patrí medzi obľúbené partie, ktoré ľudia radi posilňujú a tvarujú. Ale čo ak sa zdá, že aj napriek pravidelnému cvičeniu, samotný tréning neposkytuje očakávané výsledky? Prečo sa zdá, že zadná strana stehien a sedacích partií zostáva malá a nie tak pevná, ako by sme si predstavovali? V tomto článku sa pozrieme na niekoľko dôvodov, prečo sa to môže diať.

1. Nedostatočný objem cvičenia

Jedným z najbežnejších dôvodov, prečo zadok nedosahuje  žiadny výrazný rast, je nedostatočný objem cvičenia.  Je dôležité mať v tréningu pre zadok dostatok variability a zaťaženia, aby ste podnietili želaný rast svalov.

2. Nevhodné cviky

Niektoré cviky sú viac zamerané na svaly zadku ako iné. Môže sa stať, že vykonávate cviky, ktoré nesprávne zaťažujú zadok. Pre efektívny rast je dobré začleniť do tréningu cviky, ktoré sú špecificky určené na posilňovanie zadnej časti stehien a zadku, ako sú drepy, hip thrusty, výpady a mŕtve ťahy.

3. Nedostatok stravy a málo regenerácie

Správna strava hrá kľúčovú úlohu v procese svalového rastu. Ak neposkytnete svojmu telu dostatok živín, ako sú bielkoviny, sacharidy a tuky, žiadne svaly nemôžu rásť efektívne. Nezabudnite na regeneráciu. Dávajte pozor na dostatočný spánok a občas si doprajte dni voľna od intenzívneho tréningu.

4. Príliš veľa kardia tréningu ako sú beh alebo HIIT

Je dôležité si uvedomiť, že nadmerný kardio tréning alebo HIIT nemusí byť ideálny pre rast svalov. Tieto formy cvičenia môžu spôsobiť nadmerné spaľovanie kalórií. Ak sa zameriavate na rast zadku, je dôležité nájsť rovnováhu medzi kardio tréningom a silovým tréningom. 

5. Genetika

Každý má inú genetickú predispozíciu k rastu svalov, a niektoré časti tela môžu byť náročnejšie na rozvoj než iné. Aj keď nemôžete zmeniť svoju genetiku, môžete stále dosiahnuť svoje ciele cvičením a stravou.

Zhrnutie: Nenechajte sa uniesť módou na sociálnych sieťach a cvičte s rozumom

Je dôležité nájsť rovnováhu medzi kardio tréningom a silovým tréningom. Strava je neodmysliteľnou súčasťou procesu rastu svalov. Zabezpečte svojmu telu dostatok živín a kalórií na regeneráciu a rast. A napokon, nepodľahnite extrémnym trendom a modám, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach. Každý má inú genetickú predispozíciu k rastu svalov, a preto je dôležité mať reálny pohľad na svoje ciele. Cvičte zdravo, s mierou a s rozumom a uvidíte postupný pokrok pri tvarovaní svojho zadku.

Príklad tríningu na doma: https://www.youtube.com/watch?v=BJ4sOaZ-Kjk&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fbudlepsi.sk%2F&a...